Interviu su forumo dalyviais
Sveiki, mielieji. Gal kiek vėliau nei įprasta, tačiau pristatome jums šeštąjį interviu su forumo dalyviais. Tiesą sakant, kai gimė idėja, planavau šį interviu daryti patį pirmą, bet susiklostė taip, kad jis nusikėlė visu pusmečiu į ateitį. Ką gi, geriau vėliau negu niekad. Tad šį mėnesį atiduodu teismui forumo administratorius:
Rosemarie Mortimer,
Edgar Jeffter ir
Soreną von Sjuardą!
Kaip tapai administratoriumi?Edgar: Tiesiog pakvietė ir tapau adminu, bet, aišku, viskas prasidėjo nuo globalaus moderatoriaus, o juo tapau, kai Sorenas pasiūlė uždėti kažkokį prefekto ženklelį, kurio net nebuvo. Kai aš atėjau į forumą, jis jau buvo panaikintas. Tai man pasiūlė globalaus moderatoriaus teises. Aišku, aš su administracija šnekėdavau dėl tam tikrų pakeitimų, tad visada su jais komunikuodavau. Dėl to kai tapau globaliu moderatoriumi, pasiūlė rengti renginius, tad juos rengdavau. O paskui, kai apmažėjo tuo metu buvusių administratorių, pvz., išėjo David, Gregoris, tada pasiūlė jungtis prie administratorių. Aišku, iš pradžių atsisakiau vienam sezonui, nes norėjau užbaigti viską su grifais, paskui jau prisijungiau prie administratorių.
Sorenas: viena fakto klaida – ne Gregoris, o George‘as buvo.
Edgar: koks skirtumas, aš jį Gregoriu vadinu.
Rosemarie: Aš jau tvarkiau ten su tais profesoriais, ir pasiūlė, ir tiek. End of story.
Sorenas: aš jau su ministerija tvarkiausi kažkiek laiko, turbūt dvejus metus ir paskui kadangi Edgaras buvo tą sielą pasiėmęs, tai nusitempė per prievartą į adminus.
Edgar: ne, sielos nebuvau pasiėmęs, mes pasirašėm kontraktą, kur Sorenas savanoriškai ateina į adminus, bet, sako, kad prirašysiu, kad atiduodu tau sielą. Sakau: „kaip nori.“
Sorenas: ne, čia jau buvo manipuliacijos.
Edgar: nu va, dabar meluoji net per interviu, kas čia dabar?
Kas labiausiai patinka ir nepatinka esant administratoriumi?Sorenas: Vienas nesmagiausių dalykų dirbant administratoriumi – tai, kad forumiečiai į adminus žiūri kaip į tuos, kurie yra už viską atsakingi. T.y. jie savęs nemato kaip tų, kurie irgi yra tų sprendimų dalis, bet, aišku, pastaruoju metu daugiau įsitraukia, tai šitas smagu yra. Kas dar?.. Kai bot‘us reikia trinti, irgi nefaina būna, nes krūvom prieina.
Edgar: bot‘us trint tai čia smulkmė, trini juos, kai nėra ką veikt, bent jau aš taip darau.
Sorenas: relaksacijos procesas vyksta – jeigu susinervini, gali eit bot‘ą trint.
Edgar: mane labiausiai nervina, kai dažniausiai niekam nieko nereikia, gali būti ramu visą mėnesį, bet kažkurią dieną kažkam kažko reikės, kokie trys keturi skirtingi žmonės visko klausinėja, ir nebespėji. Ir labai daug laiko suvalgo. Ir kalbant apie laiką. Atrodo, yra daug dalykų, kuriuos būdamas administratoriumi nori padaryt, kas liečia ir programavimą, ir kažkokias idėjas su renginiais, ir panašiai. Bet va tas laiko nebuvimas greičiausiai labiausiai ir nepatinka, nes susivalgo labai daug laiko.
Rosemarie: Pritariu tam, ką Sorenas kalbėjo. O patinka tai papildoma veikla, ne vien RPG.
Klausimas Sorenui ir Rosemarie: kas pasikeitė tarp dabar, kai esat administratoriai, lyginant su laiku, kai dirbot su profais ar MM?Sorenas: iš esmės niekas daug kas nepasikeitė, tik pačių forumiečių požiūris. Nes nei daug pareigų prisidėjo, nei ką. Ir dar vienas momentas, kad dabar ne tik su Edgaru, nors su juo vis dar daugiausiai, bet ir su Rose ir Arwen tenka daugiau komunikuoti. Šitas kartais būna smagiau, nes kai ką reikėdavo viską tik su juo derinti, trūkdavo kitos nuomonės.
Rosemarie: nežinau šiaip. Niekas nepasikeitė, nes daugmaž tas pats liko. To kitokio požiūrio, kaip Sorenas minėjo, nematau. Nu jo, tik tas bendravimas, šiaip nemanau, kad kas nors pasikeitė.
Klausimas Edgar‘ui: kuo pasikeitė tavo kaip administratoriaus darbas, kai atsirado du nauji adminai?Edgar: jeigu imsim laiką, kai jie tapo adminais, tai realiai pats tas darbas nepasikeitė, nes su kiekvienu ir prieš tai bendraudavau, tik iš to bendravimo pusės, kad dabar krūvoj bendraujam. Pavyzdžiui, iš administracinės forumo pusės, pavyzdžiui, kaip kalbėjom, tuos bot‘us trinti apsiėmė; ar prižioplina kas nors su post‘ais, tai tuos irgi apsiėmė. Atrodo, čia menkniekis, bet galima greičiau sužiūrėti. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad kai forumietis tampa globaliu moderatoriumi, tai jis prisijungia prie tos administracijos IH‘o ir išeina, kad tada jau daug pakeičia man ir kitiems ir galbūt pats sau. Nes kai jie tapo globaliais moderatoriais, Sorenui prisiskyrė daug kas su MM, Rosei – su profesoriais. Tai nuo manęs nukrito dvi didelės dalys ir atsivėrė laiko tarpai, į kuriuos galėjau įdėt kitus reikalus, susijusius su Hogu.
Ar tapimas administratoriais kaip nors paveikė RPG rašymą?Edgar: man asmeniškai neliko laiko. Nes ką IH‘ui reikia paskirti iš administracinės pusės, tai RPG pusę suvalgo, o jeigu pradedu su RPG puse, tai nelieka laiko administracinei pusei. Tai realiai man reikia pasirinkti vieną iš dviejų, jeigu dar noriu turėti savo laisvo laiko, neskaitant IH‘o.
Rosemarie: kadangi aš nelabai rašau RPG, tai nelabai ir paveikė. Jei apskritai kalbant, tai paima kažkiek laiko, reikia labiau dėliotis, jeigu koks renginys vyksta, jeigu reikia kažką daryti, kad tikrai galėtum spėti. Laiko paima iš dienos, ir tiek.
Sorenas: man kažkiek laiko nuima, bet pasiskirsto. Man kažkaip administravimas nedaug laiko nuima. Dėl RPG tai nežinau. Forumiečiai labiau bijoti nepradėjo, man atrodo. Pasikeitė ne laiko atžvilgiu, bet dar nuo globalaus moderatoriaus laikų Fasiras tapo ministru, tai šitas dabar atsispindi ir RPG. Aš kaip ir norėčiau RPG Fasirą keisti, kad jis nebūtų ministras, bet nebūtų logiška kažkam primesti tas pareigas. Dabar galvoju, ką su juo daryti apskritai.
Ar tapimas administratoriais kaip nors paveikė dalyvavimą renginiuose?Rosemarie: iš esmės tiesiog pradėjau pati nedalyvauti, tad taip ir pakeitė, nes arba būni prisidėjusi prie organizavimo, arba šiaip ką nors darai, arba tiesiog jau nebenori, nes organizavimas lenda per gerklę. Pastaruoju metu visai niekur nebedalyvavau.
Edgar: kai kuriuose negali dalyvauti, nes tiesiog kai kuriems renginiams reikalingas char‘as mokinys, tad didžiuosiuose negalėčiau dalyvauti, na, chess dar kol kas dalyvauju; gal dar sudalyvausiu, nenoriu prisišnekėt. Kaip ir sakė, kaip administratorius pats daugiausiai organizuoji ar bent dalyvauji aptarimuose, o jeigu sudalyvavai aptarime, nebūna jau logikos dalyvauti. Šiaip kartais ir laiko nėra, bet kartais net jeigu ir yra to laiko, nesinori atimti kažko iš forumiečių. Nes įsivaizduok: administratorius dalyvauja ir laimi kažką, o forumietis negauna nieko. Visgi tie renginiai yra organizuojami forumiečiams, ne administratoriams.
Rosemarie: dėl šitos priežasties nebedalyvauju jokiose viktorinose, nes kažkaip keista tiesiog.
Edgar: paskutinėj sudalyvavau, bet nebuvo labai daug tų dalyvaujančių.
Sorenas: man, ko gero, daugiausia nuo dalyvavimo atblokuoja tai, kad reikia organizuoti, pvz., paskutiniai renginiai: Forumo rinkimai, ta viktorina ir CSI Hogvartsas – prie visko kažkiek prisidedu. Tas užkerta kelią dalyvavimui. Bet šiaip jeigu yra galimybė, tai sudalyvauju, bet vis ar laiko nėra, ar nelabai įdomu, arba prisidedu prie organizavimo.
O kokie renginiai labiausiai patinka?Rosemarie: tas kalėdinis visada fainas būdavo. Praeitais metais berods dalyvavau.
Edgar: kalbant apie kalėdinį, man jis irgi įdomiai atrodo, tik tiek, kad niekad neteko sudalyvauti, nes, ko gero, nuo paties pirmo pradėjau jį organizuoti ir niekada nesudalyvavau. O šiaip iš renginių... Kaip visada sakau, būčiau norėjęs, kad mano char‘as visuose didžiuosiuose būtų sudalyvavęs: BTT [Burtų trikovės turnyras], DT [Dvikovų turnyras], bet neteko. O kvidičas, manau, vis tiek man mėgstamiausias, daugiausia išdirbtas, aišku, daugiausia sezonų šito renginio ir buvo. Tik, aišku, gaila, kad dabar tik po dvi komandas dalyvauja.
Sorenas: mano mėgstamiausi visą laiką buvo rašymai ir vieno tokio, kad visad būtų su tokiom pačiom taisyklėm, nebuvo, bet jeigu būna kažkokie rašymo, tai juose faina sudalyvauti. O daugiau kur neišeina sudalyvauti, o organizuoti smagiausia, ko gero, Forumo rinkimus ir, be abejo, CSI Hogvartsą.
Kokį nutikimą IH‘e yra itin smagu prisiminti?Sorenas: jaučiu, pats sunkiausias klausimas.
Edgar: Jamison Nightwalker nes jis buvo toks kietas narys. Dabar pagalvojau, gal į Domantą Varnanagį [dab. Vegard Saeterhaug] panašus, bet ne. Na, gal kažkuo, bet ne tas pats. Bet, aišku, prisiminiau jį tiesiog taip begalvodamas, kas daugiausia smagumo sukeldavo. Visokių tų įvykių buvę.
Sorenas: iš tikrųjų tų įvykių yra daug. Įsimintinos kai kurios diskusijos, kai šiaip pezam kokiais ale filosofiniais klausimais pelėdyne, paskui su grifais yra labai daug įsimintinų.
Edgar: jo, su grifais daug ir, pavyzdžiui, kai organizavosi tas HB2 [Hogwarts Battle] kaip atrodė visas Hogvartsas, buvo labai fainai, visi forumiečiai be jokių administratorių pasiėmė ir iš pelėdyno bendraudami pasidarė renginį.
Sorenas: aha, šitas labai įsimintinas buvo. Dar įsimintinas buvo, kai pirmą kartą gavau vadovauti GG, nes iki tol man duodavo Švilpynę. Būčiau pasiėmęs grifus, bet visad George būdavo jų vadovas ir niekad man neduodavo. Kai jau atsirado proga, tai ir pasiėmiau.
Edgar: va, dabar prisiminiau, kaip Sorenas pelėdyne rašė, kad kunigu norėjo būti.
Sorenas: o varge. Šitą vietą iš interviu prašom iškirpt. Ai, dar vienas įsimintinas dalykas buvo, kai Magijos ministro vietą gavau, nes tada buvo labai daug darbo, kol visos informacijos lentos buvo sustatytos, kol visa informacija išklausyta, kol susiderinau viską. Šitą irgi visada atsiminsiu. Vergijos pradžią.
Rosemarie: nelabai prisimenu. Ai, įsimintina tai visa to naujojo IH‘o pradžia 2016 metais, kai 300 žmonių sėdėjo. Kai paleido naują versiją ir belekiek žmonių prisijungė.
Ar IH‘e susiradai žmonių, kuriuos galėtum laikyti draugais?Rosemarie: draugais laikyti galėčiau realiai tas senąsias varnas, mes kažkaip nuo pat pirmų dienų daug bendravom ir kuo toliau, tuo daugiau, tai taip ir išėjo. Realiai dabar trečius metus iš eilės dar siunčiamės kalėdiniais siuntiniais. Tokie labiau ne kaip forumo draugai, o perėjo į realius draugus.
Sorenas: manau, kad atsirado tų, kuriuos laikyčiau realiais draugais, nors, aišku, kai kuriuos, kurie čia atėjo, aš atitempiau, ryškiausias pavyzdys El [Elride Endlercat]. Be abejo, atsirado tikrų draugų iš IH‘o.
Edgar: ką aš žinau, ar vadinti tais tikraisiais draugais. Bet manau, kad jo. Aišku, yra, ką galėtum pavadinti, jeigu realybėj su kai kuriais sueitum dažniau, tai, manau, ta sąvoka ir priliptų. Bet, manau, yra bent keli, apie ką galiu pasakyt „va tas geras bičiuks“.
Pabaigsime klausimais, skirti kiekvienam iš pašnekovų asmeniškai.Rosemarie, turi labai ilgą Duolingo streak‘ą. Kas padeda išlaikyti motyvaciją jį išlaikyt?Rosemarie:
(juokiasi) nežinau, streak freezer‘iai. Ne, šiaip rimtai būna ir pamirštu. Kažkaip pasižiūri į tą skaičių ir motyvacija kyla iš to, kad gaila, kad jis visas dings, nors šiaip motyvacijos būti Duolinge nelabai yra, nes ten nelabai kas gero. Labai basic dalykai.
Sorenai, jeigu galėtum suburti visus savo veikėjus, ką kartu veiktumėte?Sorenas: Visų pirma, Hayato neprisijungtų tiesiog, būtų logiška. O dėl kitų... Turbūt pasėdėtumėm vakare prie arbatos puodelio ir padiskutuotume kažką gilaus.
Edgar, kaip pripratai prie pasikeitusio futbolo pandemijos laikotarpiu?Edgar: iš tikro gan lengvai pripratau. Nežinau, kaip kitose lygose, bet kas liečia mano mėgstamiausią klubą – Manchester United, aišku, – kai buvo pirmos rungtynės be žiūrovų, buvo gan keista, nes buvo tylu, tie žaidėjai girdisi. Bet paskui stadionuose padarė tą žiūrovų ošimą, tai kažkaip atpirko. Aišku, kai įmuša, bet nesimato tų besidžiaugiančių žiūrovų, tai keista, bet iš esmės tai kažkaip greitai adaptavausi. Nes žiūrėti per televizorių ir matyti, kaip tyloj laksto tie žaidėjai, tai ne tas, bet kai ošimą uždeda, tai visai normaliai susižiūri. Aišku, jeigu būtum tarp tų trenerių, kurie ten sėdi, tai, aišku, vaizdas būtų kitas pačiam stadione, bet per televizorių niekas nepasikeitę. Aišku, pačiam pažaisti futbolą, o ne žiūrėti, tai daug ką sudaro, nes nėra lengva patekti į stadionus ir, aišku, daug kas nenori būriuotis dėl visų tų nesąmonių.
Ačiū už atsakymus!Toks buvo pokalbis su forumo administratoriais. Dėkojame jiems už atsakymus ir, kaip visada, jeigu turite kokių nors idėjų ar pageidavimų, susijusių su interviu, galite kreiptis asmeniškai.